Tıp ve sağlık bakımının tümünün işletme bakış açısıyla dağılımı ve bütünlüklü bir yönetim disiplinidir. Sağlık yönetimi, sağlık alanında yönetim ihtiyacını karşılamak ve sağlık hizmetlerini daha erişilebilir, etkili ve sürdürülebilir bir şekilde sunmak için önemli bir rol oynar.
Türkiye’deki Karşılığı
Türkiye’de sağlık yönetimi okumak demek çoğunlukla sağlık hizmeti sunan kurumlarda (hastane, tıp merkezleri, klinikler vs.) bireyin sahada rol almaya başlayarak işletme, analistlik, liderlik, süreç yönetimlerinde rol alabilecek kişiler olarak yetiştirilmesidir.
Sağlık Yönetimi Ne İş Yapar?
Sağlık yönetimi mezunları, genellikle sağlık sektöründeki farklı alanlarda çalışırlar. Bunlardan bazıları:
- Sağlık Kuruluşlarının Yönetimi: Hastaneler, klinikler, sağlık merkezleri gibi sağlık hizmetleri kurumlarında iş bulabilirsiniz. Hasta kayıt/danışmanı, tıbbi sekreter idari bölümlerde açıklık varsa uzman yardımcısı olarak başlatırlar.
- Sigorta şirketleri: Sağlık poliçelerini hazırlayan, satış ekibinde bulunan, sağlık kurumları ile anlaşma yapan kişiler. Yeni mezunlar için çağrı merkezi veya uzman yardımcısı olarak başlarlar. Bu alanda veri-analiz ve raporlama yetenekleri daha da kıymetlidir.
- Medikal ve İlaç Firmalar: İlaç veya tıbbi firmalarda pazarlama, yönetim veya satış gibi pozisyonlarda çalışabilirler.
Daha detaylı bilgiler için, “Sağlık Yönetimi Ne İş Yapar” yazımıza ulaşabilirsiniz.
Türkiye’deki İş Olanakları Nedir?
Sağlık Yönetimi Lisansının İş Olanakları ve Kariyer Yolculuğu
Meslektaşlarım gelelim gerçeklere; öncelikle sağlık kuruluşlarında bir tanıdığınız, soyadınız veya torpiliniz olmadığı sürece sahadan başlatılacaksınız. Bu durumda şanlıysanız idaride yer alan birimlerden başlamanız olacaktır. (İnsan kaynakları, kalite, muhasebe vs.) Bu şansıda yakalayamadıysanız üzülmeyin. Daha da derinden hasta hizmetlerinden (hasta danışmanlığı veya hasta kayıt yetkilisi vs.) başlayarak sahayı ve süreci yönlendiren, aktif rol alan, ekmeğini taştan çıkaran kariyerinize hoş geldiniz demektir.
Üzülmeyin, yılmayın, hasta kayıt yetkilisi olarak sigortaları, HBYS sistemini, hasta portföy / hasta psikolojisi durumlarını deneyimleyeceksiniz ve bu biraz sizleri yoracak. Olmak istediğiniz lider için bu deneyimler paha biçilemezdir. Çalışırken yoğunluğa ve maaşa takılı kalırsanız olduğunuz yerde sayarsınız. Ancak hali hazırda yapmış olduğunuz süreçleri benimseyerek ve üstüne koyarak bir yıl sonra maaşı yüksek, yoğunluğu az bir sigorta şirketinde çalışırken kendinizi bulabilirsiniz. Çalışmakta olduğunuz kurumda ilerleyebilirsiniz ancak koltuk sevdalı sahtekarlara dikkat etmelisiniz. Kariyerinizde ilerlemek için birilerinin sizin için bir şeyler yapmasını asla beklemeyin. Kendi kariyerinize uzaktan bakın ve yol haritanızı siz çıkarın.
Sağlık kuruluşları dışında, medikal firmalarda, ilaç firmalarında, sağlık danışmanlığı veren şirketlerde iş bulma olasılıklarınızda elbette vardır.
Sağlık Yönetimi Kariyerinizi Nasıl İnşa Edebilirsiniz?
Size yardımcı olacak bazı adımlar:
Gelişiminizi Takip Edin: Yönetim alanında ilerleyin, yeni beceriler öğrenin ve kendinizi sürekli olarak geliştirin.
Örneğin; kurum içi ilişkili olduğunuz bölümlerin süreçlerini de öğrenin, iş süreçleriniz için ortak yollar bulun ve böylelikle kurum içi iki birimi de deneyimlemiş olun.
Deneyimlerinizi Değerlendirin: Yapmakta olduğunuz süreçte elde ettiğiniz deneyimleri benimseyin ve kariyerinizde kullanabileceğiniz fırsatlar olarak görün.
Örneğin; kullanacak olacağınız HBYS sisteminin modülünü iyice öğrenin ve size sağladığı fırsatları ve zararları rapor haline getirerek yönetime sunun.
Uzun Vadeli Hedefler Belirleyin: Yoğunluğa ve maaşa takılmadan uzun vadeli kariyer hedefleri belirleyin ve bu hedeflere odaklanarak çalışın.
Örneğin; üst düzey bir yönetici olmak hedefiniz ise, liderlik etmek istediğiniz alanların sorunlarını öğrenin, çözüm üretin. Bu profilde olduğunuz sürece ekip lideri, kat sorumlusu, sorumlu vs. yükselmeye devam edeceksinizdir.
Bağımsızlık ve Girişimcilik: Kariyerinizi inşa etmek için girişimci bir ruh sergileyin. Kendi kararlarınızı alarak kendi yolunuzu çizin.
Örneğin; potansiyelinizin verimliliğini nerede daha iyi kullandığınızı düşünüyorsanız enerjinizi oraya harcayarak o yolda ilerleyin.
3 Responses