Türkiye ve İngiltere Sağlık Sistemleri

Akmanice ile sağlık içeriği

İçerikleriniz ile fark oluşturmaya hazır mısınız?

İçindekiler

Türkiye ve İngiltere sağlık sistemlerini incelediğimiz yazımıza hoş geldiniz. Bu yazımızda yararlandığımız makale her iki ülkenin birinci basamak sağlık hizmetleri üzerine yapılan karşılaştırmalı analizini ve iki ülkenin sağlık hizmeti sunumlarında hem benzerlikleri hem de farklılıkları ortaya koyuyor. İki ülkenin sağlık analizini üç alt başlıkta özetleyeceğim; Temel, finansman ve hizmet sunumu.

İşte özetlediğim başlıca noktalar:

Türkiye’nin Sağlık Sistemi ve İşleyişi

-Temel: Türkiye’de sağlık sistemi, refah yönelimli bir model üzerine kurulmuştur. Aile hekimliği birinci basamak sağlık hizmetlerinin temelini oluşturuyor. Genel Sağlık Sigortası (GSS) ile tüm vatandaşlar sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyor. Genel Sağlık Sigortası’na ilişkin tüm cevapları buradan bulabilirsiniz.

-Finansman: Sağlık hizmetleri, primlere dayalı bir sistemle finanse edilmekte. Bu primler işçi, işveren ve devlet katkılarından oluşuyor.

-Hizmet Sunumu: Üç basamaklı bir sistem mevcut; birinci basamakta aile sağlık merkezleri ve toplum sağlığı merkezleri, ikinci basamakta hastaneler, üçüncü basamakta ise özel dal hastaneleri ve eğitim hastaneleri bulunuyor.

 İngiltere’nin Sağlık Sistemi ve İşleyişi

– Temel: İngiltere’nin sağlık sistemi Beveridge modeline dayanıyor.  Ulusal Sağlık Hizmeti (NHS) çatısı altında kamu finansmanıyla sağlık hizmetleri sunuluyor. NHS hizmeti, diş tedavisi ve göz optik bakımı karşılamaz. Bunlar dışında sağlık hizmetlerini Birleşik Krallık ’ta ikamet eden kişilere ücretsiz olarak sunulmaktadır. İnsanların reçete ücreti ödemesini zorunlu kılar. Ancak bu sistem 60 yaş üstü ve devlet yardımı alan kişileri  muaf tutmaktadır.
*Beveridge modeli: Sağlık hizmetlerinin devlet tarafından vergiye dayalı bir şekilde finanse edilmesi. 

– Finansman: Sağlık hizmetleri büyük ölçüde genel vergilerle finanse ediliyor. NHS, tüm vatandaşlara geniş kapsamlı sağlık hizmetleri sağlıyor.

– Hizmet Sunumu: Birinci basamak sağlık hizmetleri, genellikle Genel Pratisyenler (GP) tarafından verilmekte. Sağlık hizmeti almak için vatandaşların bir GP’ye kaydolmaları gerekiyor.

Karşılaştırma ve Farklılıklar

– Finansman Modeli: Türkiye’deki sistem primlere dayalı iken, İngiltere’de finansman daha çok genel vergilerle sağlanıyor.

– Sağlık Hizmeti Erişimi: Her iki ülke de vatandaşlarına kapsayıcı sağlık hizmetleri sunmayı hedefliyor, ancak İngiltere’de GP’ler “kapı tutucu” rolüyle daha belirgin bir sevk zincirine sahip.

– Hizmet Sunumu: Türkiye, aile hekimliği ve toplum sağlığı merkezleri aracılığıyla birinci basamak sağlık hizmetleri sunarken, İngiltere bu hizmetleri daha çok GP’ler üzerinden organize ediyor.

– Sevk Zinciri: Türkiye’de hastaların doğrudan ikinci veya üçüncü basamağa başvuru yapabilme serbestisi varken, İngiltere’de sevk zinciri daha katı bir şekilde uygulanıyor ve GP’ler aracılığıyla yönetiliyor.

Her iki ülkenin sağlık sistemi, vatandaşlarına geniş kapsamlı ve erişilebilir sağlık hizmetleri sunma amacını taşıyor, ancak uygulama ve finansman modelleri açısından farklılıklar gösteriyor .

Kaynakça

türkiye ve ingiltere sağlık yapısı

Birlikte Büyüyelim

Picture of Tuğba Akman
Tuğba Akman

Bir Yanıt

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir