Sağlık Yönetimi kariyerinde başarılı olabilmek için şu 10 ipucunu sizlere anlatıyorum. Gerçi bu yazımız için yazdığım bazı maddeler genellemeye girebilir dostlar. Mezun olup iş bulma-arama stresi yaşayacaksınız. Sonrasında bulduğunuz iş için çok sevinip, bir an önce öğrenmeye çalışacaksınız. Sizlere doğru bakış açısı ve vizyonu katabilmek en önemlisidir. Böylelikle, tüm bu güzel duygular ve koşturmaca arasında, doğru hedefe doğru bilgilerle ilerleyeceksiniz. Sağlık Yönetimi Kariyerinde Başarılı Olabilmek için 10 İpucuna başlayalım.
İlk 5 İpucu
- Eğitim ve Sertifikalar: Sağlık Yönetimi alanında iyi bir eğitim almak ve gerekli sertifikaları edinmek kariyerinizde size avantaj sağlar. Yani, sürekli eğitim ve mesleki gelişime önem verin. Böylelikle, her bir seminer, yeni liderler tanımanıza olanak sağlar. Ek olarak, platformları tanır ve çevre edinmeye başlarsınız. Ne işime yarar? Arkadaşlar, yarın bir gün bir birimde görevlendirilecekseniz. Benchmark veya analiz zamanlarınızda aynı sektördeki networklerinizden bilgi alabilirsiniz.
-
Liderlik Becerileri: İyi bir sağlık yöneticisi olmak için etkili liderlik becerilerine sahip olmanız gerekir. Ekip yönetimi, karar verme ve problem çözme konularında yetkin olun. Ben doğuştan liderim. Eğer bu cümleyi kuruyorsanız, empati ve ego duygularınızı ölçün. Liderlik, %80 karşı tarafı dinleyebilmektir. Cevap vermek için değil, anlamak için. İnanın o koca hastanelerde o koca koca insanlar dinlemeyi bile bilmiyorlar.
- İletişim Becerileri: İyi iletişim becerileri, hasta bakımını iyileştirmek ve ekip içi uyumu sağlamak için kritik öneme sahiptir. Hem yazılı hem de sözlü iletişimde etkili olun. Arkadaşlar, iletişim olmazsa olmaz. Başka bir şey dememe gerek var mı? Güvenli ve samimi bir iletişim kuracaksınız. Yılanlarla ise herhangi bir iletişim kurmayacaksınız.
- Teknolojiyi Kullanma: Sağlık yönetimi teknolojilerini ve sağlık bilişim sistemlerini etkin bir şekilde kullanmayı öğrenin. Elektronik sağlık kayıtları ve veri analitiği konularında bilgi sahibi olun. Her yerde yazıp, söylüyorum. Bir daha yazacağım. “Ölçemediğimiz hiçbir işi, yönetemeyiz.” Veri analizi ve raporlama can damarımız. Ne gerekiyorsa yapın. Youtube bedava eğitim alanı. BTK bedava eğitim alanı. Bu fırsatları kullanın. Çoğunluk bir formül yazmayı bile bilmiyor. En çok kullanılan 7 formülü bilmeniz, sizleri, alaylıyım diye boş gezenlerin önüne geçirir.
- Yönetim ve Organizasyon Becerileri: Zaman yönetimi, planlama ve organizasyon becerilerini geliştirin. Ayrıca, proje yönetimi ve kaynak planlaması konularında kendinizi geliştirin. Arkadaşlar, vakti geldiğinde ekip lideri olacaksınız. Sorumlu olacaksınız. İnsan planlaması ve yönetimi kıymetli bir yetenektir. Ekip üyesiyken her iki tarafı da iyi gözlemleyin.
Son 5 İpucu
- Hukuki ve Etik Bilgi: Sağlık sektöründeki hukuki ve etik kurallar hakkında bilgi sahibi olun. Mevzuata uygunluk ve etik kararlar alabilme yeteneği geliştirin. Mevzuatı okuyun, okuyun, okuyun.
- Finansal Bilgi: Sağlık hizmetleri finansmanı, bütçe yönetimi ve mali analiz konularında bilgi sahibi olun. Sağlık kuruluşlarının mali performansını optimize etmek için gerekli finansal becerileri edinin. Paranın direk veya dolaylı döndüğü hiç bir birimi sevmedim. Beni ilgilendiren tek şey maaşımdı. Ancak, ilgili birimlerde çalışırsanız ve benim gibi para süreçlerini sevmiyorsanız, hemen finans 101 giriş yapın. Bknz; Maliyet-Kar-Ciro-Hak Ediş gibi kelamlara ve hesaplarına hazır olun.
- Hasta Odaklılık: Hasta memnuniyeti ve hasta deneyimi konularında duyarlı olun. Böylelikle, hastaların ihtiyaçlarını anlamak ve karşılamak için çaba gösterin. Sizlere iki birim söyleyeceğim. Hasta Hakları Birimi ve Kalite Birimi. Bu iki birimden az-çok demeden öğrenebildiğiniz her şeyi öğrenin.
- Ağ Kurma (Networking): Sağlık sektörü profesyonelleriyle ağ kurarak işbirliği olanaklarını artırın. Konferanslar, seminerler ve mesleki organizasyonlara katılarak bağlantılarınızı güçlendirin. Tek bir alanda kalmayın. Farklı sağlık kuruluşlarındaki insanlarla tanışın. Onlar iş süreçlerinde neler yapıyormuş sohbet edin. Amerika’yı yeniden keşfetmeyin.
- Kriz Yönetimi: Kriz anlarında soğukkanlı ve etkili bir şekilde hareket edebilme yeteneği geliştirin. Ayrıca, acil durum planları oluşturun ve kriz yönetimi senaryoları üzerinde çalışın. Meslektaşlar, soğukkanlılık için ne diyebilirim bilemedim. Sadece acil durum planlarını ve çıkışlarını bilirseniz, sizleri daha zihni açık hissettirecektir.
Bu ipuçlarını uygulayarak, Sağlık Yönetimi kariyerinde başarılı olma şansını artırabilirsin. Sağlıcakla kalın. Ayrıca, Bültenime abone olmayı da çok görmeyin!
3 Responses